ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΒΑΣΑΚΗ

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε μετά από ραντεβού το εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής ΒΑΣΑΚΗ. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κ. Καζακίδης Νίκος που με υπομονή απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών, μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους και στο τέλος μας κέρασε τους υπέροχους ακανέδες που φτιάχνουν εκεί και τα απολαυστικά τους τουλουμπάκια!!




Όλα ήταν εντυπωσιακά στο εργοστάσιο αυτό. Αυτό που δεν ήξερα ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και πολλή υπομονή για να γίνουν οι υπέροχοι ακανέδες. Ακόμη ότι ενώ εμείς μπαίνοντας γέμισαν οι μύτες υπέροχες μυρωδιές, αυτοί που δουλεύουν κάθε μέρα εκεί δεν μυρίζουν τίποτε!! Χρυσούλα Τσουμαρίδου

Πόσα πολλά μηχανήματα χρειάζονται μέχρι το γλυκό να φτάσει στο πιάτο μας!! Βασιλική Κυριακίδου

Δεν το περίμενα ότι για κάθε νησί που παραγγέλνει ακανέ, το εργοστάσιο φτιάχνει διαφορετική συσκευασία. Έλενα Καζακίδου

Πολύ αστεία η ιστορία του ακανέ!! Δεν την ήξερα!! Μαρία Καραπαναγιωτίδου

Εμένα μου άρεσαν οι ποδιές και τα ειδικά καπέλα που μας έδωσαν και φυσικά τα λουκούμια στο τέλος. Κανακούδης Ιάσων

Δε φανταζόμουν ότι το μείγμα του ακανέ χρειάζεται 2,5 ώρες ανακάτεμα στον ατμό. Γιάννης Πολυράβας




Μου έκαναν εντύπωση τα τεράστια καζάνια για τον ακανέ και τα λουκούμια και η ειδική μηχανή για το κόψιμο των λουκουμιών. Γιώργος Μήτρακας

Δεν ήξερα ότι αυτό το νόστιμο λουκουμάκι γίνεται με τόσο απλά υλικά που τα έχουμε όλοι στα σπίτια μας. Φίλιππος Γεωργιάδης

Μου άρεσαν οι διαφορετικές μυρουδιές που έρχονταν στις μύτες μας καθώς διασχίζαμε το εργοστάσιο και πηγαίνοντας από τμήμα σε τμήμα. Δημήτρης Μάτσας

Δε φανταζόμουν ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θα δουλεύουν στο εργοστάσιο. Πάνω από 40!! Κώστας Πάγκαλης

Δεν ήξερα ότι τα λουκούμια δε χαλάνε με το πέρασμα του χρόνου, απλώς σκληραίνουν λίγο. Ούτε περίμενα να δω έναν ολόκληρο όροφο αφιερωμένο στην παραγωγή ακανέ!! Ειρήνη Αβραμούδη

Μου άρεσαν τα διαφορετικά μηχανήματα που υπήρχαν σε όλους τους ορόφους. Απόστολος Τζουμαϊκής

Ο χώρος ήταν πολύ οργανωμένος και ο ακανές περνούσε από πολλά στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί. Αλέξανδρος Καραογλανίδης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΝΕ!!!

Οταν επί Τουρκοκρατίας, οι τοπικοί άρχοντες ζητούσαν από τους Σερραίους υπηρέτες να τους κάνουν γλυκό, αυτοί παρασκεύαζαν έναν πηχτό χυλό από ζαχαροκάλαμο με ξηρούς καρπούς και φρέσκο αρωματικό βούτυρο, προερχόμενο από το τοπικό βουνό Λαϊλιά.
Ο χυλός έβραζε σε μεγάλα καζάνια, πάνω από δυνατή φωτιά, ενώ κάποιος ανακάτωνε συνεχώς το μίγμα με μια μεγάλη κουτάλα. Επιβλέποντας ο άρχοντας τη διαδικασία πρόσταζε συνέχεια τον Σερραίο υπηρέτη λέγοντας του "AKA" (δηλαδή ανακάτωνε) και ο υπηρέτης του απαντούσε "ΝΑΙ". Ετσι προέκυψε η σημερινή ονομασία του "AKANE"